Maten – gift eller medicin?
Maten som finns idag kan antingen göra oss friska eller sjuka.
Förr i tiden var maten mer naturlig, hälsosam och näringsrik; från jorden som grödorna odlades i till födan som djuren betade. De livsmedel som finns på marknaden idag är av mycket sämre kvalitet – dels på grund av att jordarna är utarmade på näring och djurfodret är onaturligt och full av tillsatser och kemikalier (med enda syftet är att driva fram en onaturlig tillväxt hos djuren så livsmedelsindustrin kan tjäna mer pengar). Men framför allt på grund av att maten massproduceras i fabriker där volym går före näringsinnehåll (återigen: profit före hälsa).
Dessa faktorer bidrar tillsammans till att maten som hamnar på våra tallrikar ofta saknar värdefull näring och bra energi och består mest av tomma kalorier och konstgjorda tillsatser. Att äta denna processade onaturliga mat kan över tid bidra till att inflammation och sjukdomar i kroppen utvecklas.
Vad är inflammation och varför är det farligt?
En så kallad akut inflammation är inte farlig – det är kroppens naturliga reaktion och skydd när vi utsätts för hot så som kemikalier, elakartade bakterier, virus eller skador. Akut inflammation visar sig som rodnad, svullnad och värmeökning (t ex feber) och går ut på att förstöra främmande partiklar så som virus och bakterier. Denna typ av inflammation är inte negativ för kroppen – den är livsnödvändig för oss.
Låggradig eller kronisk inflammation, å andra sidan, är när inflammation ligger och pyr i kroppen dag ut och dag in, trots att kroppen inte är utsatt för ett direkt hot.
Vid båda aktiveras immunförsvaret – men den stora skillnaden är att vid den ständigt pågående inflammationen finns inte något normalläge att gå tillbaka till. Vilket innebär att immunförsvaret ständigt är påslaget. Att gå med ett överaktivt immunförsvar en längre tid är skadligt för oss och kan sätta igång en rad sjukdomar. Som t ex autoimmuna sjukdomar där immunförsvaret börjar angripa kroppsegna celler, som den tror är inkräktare och bör attackeras.
Antiinflammatorisk kost
Att fabrikstillverkad, processad mat inte är bra för oss känner nog de flesta till – den innehåller lite näring och består mest av tomma kalorier och konstgjorda tillsatser som är onaturliga för kroppen. Men att den kan skapa inflammation och i sin tur sjukdomar är kanske inte så allmänt känt.
Vi behöver skaffa oss mer kunskap om det vi stoppar i oss – vilken mat som är bra för oss och vilken som inte är det. Lära oss vilka livsmedel som kan trigga igång en inflammation och undvika dem. Genom kunskap tar vi makten över vår hälsa då vi blir mer medvetna konsumenter som gör hälsosammare val.
Undvik gluten, fett och socker
Ett sätt att få bukt med den farliga, kroniska inflammationen i kroppen är att dra ner på inflammationsdrivande livsmedel som gluten, transfetter och socker.
I vardagen kan det t ex innebära att undvika fabrikstillverkade kakor – de innehåller alla tre och är med andra ord en trippel inflammationsbomb. Eller att äta mindre bröd och pasta (som bryts ner till glukos – dvs socker) och ersätta dem med nyttigare alternativ som sötpotatis, quinoa och råris och vanligt bröd gjort på vete mot surdegsbröd.
I stora drag handlar det om att äta så ren, naturlig och oprocessad mat som möjligt. Det finns mycket färdiglagat och halvfabrikat därute – men det går att hitta bra mat. Det som krävs är, som sagt, kunskap. Med en förståelse för hur maten påverkar kroppen, på gott och ont, kan vi välja bra mat som stärker och läker kroppen och undvika sådant som gör oss sjuka.
Rätt, bra, ren mat handlar mycket om att gå back to basic och välja mat som är skapad av naturen – inte människan. Mat som man kan plocka från marken, fiska eller jaga själv. Äta mer så som vi gjorde förr i tiden – av maten som vår kropp är gjord för.
”Made by nature – not by man”
Ett sätt kan vara att följa Paleo-dieten, sk stenåldersdieten, som går ut på att äta naturligt och efterlikna den kost som stenåldersmänniskan åt fast ur ett modernt perspektiv. På stenåldern hade man ju inte tillgång till massproducerad, fabrikstillverkad mat – så som det till stor del ser ut i västvärlden idag.