På våren vaknar allt till liv igen och vi blir gladare, piggare och fulla av energi. Eller inte…
Många av oss blir väldigt trötta på våren – trots att det blivit ljusare och varmare. Vårtröttheten beror på att vi befinner oss i en övergångsperiod där en bit av oss är kvar i vintern. Det är inte konstigt att bli trött i kretsloppets övergångsperiod och vi behöver släppa det gamla och tona in i det nya. Att streta emot tar på krafterna och tjänar ingenting till. Men det är inte lätt, när vintern försöker hålla kvar greppet och skickar snöstormar, medan tulpanerna kämpar för att titta upp. Vi i städerna är så avskärmade från naturen att våra biologiska funktioner störs av allt onaturligt brus. Enklare var det för stenåldersmänniskorna som levde mitt i grönskan.
Men även om vi idag lever längre bort från naturen är vi fortfarande en del av den och den en del av oss. Med tanke på allt som vaknar till liv på våren är det inte märkligt att vår biologi känner av det – att påverkas av årstidsförändringarna är fullständigt naturligt. Den kraftansträngning som etableras och den energi som frigörs, när varje grässtrå, blad, blomma och knopp börjar växa, fortplantar sig även in i människors miljarder celler. Detta hade Karin Boye koll på redan 1935 när hon skrev ’Det gör ont när knoppar brister…’
Om du nu börjar känna dig vemodig, deppig och trött, och det inte beror på allergier, då är det säkert bara din kropp och själ som börjar tina efter att ha varit djupfryst i ett halvår. Depåerna av vitaminer och mineraler kanske är slut och behöver fyllas på.
Men innan du dövar känslorna med antidepressiva piller, pröva att gå ut i skogen eller i en park.
Ställ dig med ansiktet mot solen och fyll på med D-vitamin.
Plocka en vitsippa och andas in doften.
Eller ställ dig i en syrenbuske och stå kvar där.
Minska vårtröttheten genom att hjälpa din energi in i våren!