Är du på rätt ställe?

Julledigheten är ett minne blott och de flesta varit tillbaka på jobb i par veckor nu. Känslan att vara tillbaka på jobb efter en tids ledighet kan vara rätt kluven – å den ena sidan ska det bli trevligt att träffa kollegerna igen och komma igång med rutinerna, samtidigt som man inte längre kan ta dagen som den kommer vilket också är trevligt.

Ledigheten är en viktig återhämtningsperiod som gör att man klarar kraven på arbetsplatsen bättre; en chans att ladda batterierna. Men man vänjer sig snabbt vid den kravlösa tillvaron under ledigheten och övergången tillbaka till arbete kan därför ibland vara en smula frustrerande. Detta är helt normalt och de flesta av oss känner någon form av motstånd när semestertidens nedvarvning, lugn och extra sömn ska ersättas av krav och tidiga morgnar. Det beror på att vi människor normalt tycker att förändringar är jobbiga.

Men om du känner frustration och ångest mest hela tiden kanske det är dags att stanna upp och fråga dig själv: ÄR JAG PÅ RÄTT STÄLLE?

Reflektera: Om obehaget inför jobbet inte går över efter någon vecka – sätt dig ned i lugn och ro och fundera över vad obehagskänslorna vill säga dig. Är det för stressigt på jobbet? Är du på fel ställe i livet?

Försök påverka: Om yrket är rätt, men arbetsplatsen har brister, red ut vad du kan påverka. Lyft saker som behöver förändras med rätt person för att försöka förbättra det som inte funkar. Att inte göra något alls skapar en känsla av maktlöshet och brist på kontroll – vilket om något bidrar till stress.

Att gå till ett arbete där man inte trivs gör oss stressade och lågpresterande. Immunförsvaret påverkas negativt av stress och därmed blir vi mer sjuka. Livet är alldeles för kort för att syssla med det som tar mer energi än det ger. Vill vi vara friska och glada varje dag måste vi sortera bort det som skapar motsatsen. Så om du kommer fram till att du befinner dig på fel ställe – var inte rädd att söka dig därifrån! Det är inte hela världen att vara arbetslös en kortare tid eller börja studera i mitt i livet – trots familj och ansvar. Ja du kanske  sänker din materiella standard – men du höjer din livskvalitet!

Fundera sedan ordentligt över hur du vill ha det på din nästa arbetsplats – vad ger dig glädje och energi? När du väljer jobb utgå inte från vad som finns på arbetsmarknaden utan välj att syssla med sånt där dina förmågor, talanger och medfödda gåvor används bäst. Din enda uppgift mot dig själv, och andra här på jorden, är att förvalta livets gåva på bästa sätt. Genom att göra det du älskar får dig att må bra och du bidrar även på bästa sätt till andra. När du gör andra lyckliga blir du lycklig själv – och vice versa. Så skapas goda energier! Och det bästa av allt: är du på rätt plats ser du inte ditt jobb som arbete!  

’DU KOMMER ALDRIG MER BEHÖVA JOBBA EN ENDA DAG TILL I DITT LIV’ som Confusius klokt konstaterade redan 500 år f kr.

Så våga lyssna på vad du vill och behöver!  Och sen våga ta steget!  Jag lovar – du kommer ALDRIG att ångra det (däremot önska att du gjort det tidigare)! 😉

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.