Vandring och friluftsliv, som tidigare mest lockat mer inbitna skogsmullar, har blivit högstatus. Plötsligt har det det naturliga, hållbara och enkla blivit alltmer intressant.
Att vandra i sig är inget nytt för oss utan det har varit vårt naturliga sätt att ta oss fram i årtusenden. Människan har alltid vandrat med ett syfte; har det inte handlat om jakt efter föda så om att utforska livets olika mysterier.
Att gå i naturen är helt enkelt meditativt. När vi går, andas i takt med stegen och upplever miljön omkring oss, delar vi en intim stund med både naturen och oss själva. Allt bli ett efter en stund. Musklerna arbetar, skelettet får de stötar det behöver för att hålla sig starkt, blodkärl och organ får den rörelse de behöver för att driva ut slaggprodukter och gifter samt driva runt mer syre till cellerna. Sinnena vaknar till liv och samarbetar vilket medför att vi när vi vandrar känner oss mer levande. Även nervsystemet samarbetar bättre när vi är i rörelse. När vi vandrar stärker vi inte bara vår fysiska hälsa utan även vår mentala och andliga hälsa. Vi känner oss mer nära naturen vilket får oss att respektera den bättre.
Börja där du är
Att vandra är, som sagt, en aktivitet som har blivit alltmer populär de senaste åren. För många är vandringen ett första steg ut i naturen, förmodligen eftersom det just är så enkelt. De flesta av oss vandrar ju faktiskt redan varje dag, om än i stadsmiljö. Men om man inte har någon erfarenhet av att vistas i skog och mark sedan tidigare kan steget att ta sig ut ändå kännas ganska stort. Det enklaste sättet är då att haka på någon som har vandrat tidigare. Det kan vara vänner, kollegor eller en Fb-grupp med just det syftet. Ett annat sätt är att boka in sig på en guidad tur med Friluftsfrämjandet eller Svenska Turistföreningen. Om du har svårt att hitta någon, eller hellre vill gå själv är det bra att börja försiktigt och prova sig fram. Börja där du är.
Utrustning
Ta på dig det du har och känner dig bekväm i och börja med kortare promenader i naturområden där du bor. Det kan vara motionsspår, friluftsområden, nationalparker och naturreservat. Om det är den allra första vandringen ta inte i och gå för långt. Att vandra på en stig i naturen är betydligt mer ansträngande och tidskrävande än en promenad i stan, särskilt om du även bär packning.
När du känner dig bekväm på dina promenader kan du utöka dem till längre turer. Börja med en heldagstur där du packar med dig mat och går en längre sträcka. På de längre vandringsleder som finns runtom i landet går det ofta att ta sig kommunalt till och från etappstoppen. Ta gärna med dig en karta så lär du dig hur den fungerar.
Lär känna dig själv
Den största fördelen med att börja försiktigt och lära känna naturen är att man också lär känna sig själv. Vilket tempo håller du, hur känns kroppen, hur långt vill och kan du gå? Vilken mat föredrar du och hur mycket behöver du ha med för att inte bli låg på energi längs vägen? Vill du ta många pauser? Fryser du lätt? Fotar du mycket så att batteriet i telefonen snabbt tar slut? Och kanske det viktigaste – vad vill du få ut av din vandring?
Detta är funderingar som kommer att bli lättare att svara på med lite erfarenhet. Då blir det lättare att planera en längre vandring och få dig att känna dig säkrare på dina beslut.
Naturlig avslappning
Att vistats i naturen skänker oss onekligen ett lugn. Förutom den ökade känslan av närvaro hjälper den oss också att koppla av. I naturen krävs ett uppmärksamt och öppet sinne för att uppleva och uppfatta allt som sker runtomkring. Vårt fokus skärps och känsla av att vara här och nu ökar.
Något som annars kan vara svårt att behålla i vardagen med många distraktioner och olika saker som ständigt pockar på vår uppmärksamhet. Dessa saker är specialdesignade för att få oss att se dem mitt bland allt annat som också vill ha vårt fokus; blinkande ljuskällor, höga plötsliga ljud eller den korta men gälla signalen som indikerar att du fått ett sms. Allt detta är signaler som kroppens alarmsystem, amygdalan i hjärnan, blixtsnabbt reagerar på, eftersom plötsliga höga ljud eller förändringar i synfältet, historiskt sett kunnat vara tecken på fara. När alarmet går svarar kroppen med ett stresspåslag. Puls och andning ökar för att för att syresätta musklerna mer effektivt, så att vi kan röra oss (fly eller fäkta) snabbare och bättre.
Idag är de flesta av dessa signaler inga faror men vår hjärna, som är kvar på stenåldern och inte hunnit utvecklas i takt med det moderna samhället, tror fortfarande att de är det. När vi rör oss i miljöer där dessa signaler är mer frekventa blir vi med andra ord omedvetet mer stressade.
När vi kommer ut i naturen och stänger av telefonen minskar alla dessa signaler och nya intryck markant. Amygdala behöver inte längre varna oss för ”faror” i samma utsträckning. Stresspåslaget minskar och vår kropp blir lugnare. När vi rör på oss aktiveras dessutom kroppens bromssystem för alarmsignaler, eftersom rörelse indikerar på att vi har kontroll på eventuella faror. Det är ytterligare en av anledningar till att vi mår bättre av fysisk aktivitet.
Naturen är inte bara en plats för återhämtning och läkning
utan även vår mentala och fysiska träningslokal