Få till ett hållbart nyårslöfte

Varför håller sällan nyårslöften?

Vi kan känna oss väldigt motiverade till förändring när vi formulerar vårt nyårslöfte. Ändå håller det sällan längre än ett par veckor. Anledningen är att vi i stunden inte är i kontakt med det jobbiga som en beteendeförändring innebär. Att ändra sitt sätt att göra, så som man alltid gjort, är nämligen inte så lätt och skönt som vi gärna målar upp det som.

Verkligheten innebär att motivationen ibland tryter, att vi har missat hinder på vägen som med stor sannolikhet kommer uppkomma, samt att det går åt mycket mer energi att göra något på ett nytt sätt. Men det finns sätt att kringgå detta och faktiskt lyckas med sitt nyårslöfte!

5 tips för att hitta ett hållbart nyårslöfte

1) Formulera vad du ska göra, istället för vad du ska undvika eller sluta med

Välj ett nyårslöfte där du fokuserar på aktiviteten som ska göras. Genom att välja ett löfte som innebär att du aktivt gör X, istället för ett löfte som innebär att du ska låta bli att göra Y, ökar sannolikheten att det blir av.

Till exempel: Jag ska gå till gymmet och träna mig svettig tre gånger i veckan.

Jag ska äta mer grönsaker till måltiderna.

Istället för: Jag ska vara mindre lat och inte dega i soffan framför Tv:n.

Jag ska sluta äta godis.

2) Undvik ”allt eller inget” tänk

Ett av de vanligaste misstagen är att gå ut för extremt i sitt löfte. Livet är inte svart eller vitt, utan det finns nyanser och mellanvägar. En allt för drastisk förändring kommer inte bli hållbar i längden.

Till exempel: Jag ska träna 3–6 pass i veckan, beroende på hur mycket jag har det med skola/jobb. När jag är sjuk så ska jag vila.

Istället för: Jag ska träna varje dag, ibland dubbelpass. Aldrig vila!

3) Var specifik och detaljerad

Välj ett nyårslöfte som är så tydligt som möjligt. Att vara vag öppnar upp för vaghet och risken är att du omedvetet tummar på nyårslöftet av bekvämlighet. Det bästa är om målet är mätbart på något sätt, gärna med delmål som visar dig om du är på rätt väg.

Till exempel: Jag ska träna 3 valfria gruppträningspass och 2 egna gympass i veckan. De dagar jag inte tar mig till gymmet ska jag promenera på lunchen.

Istället för: Jag ska träna oftare.

4) Välj ett löfte som DU vill

Nyårslöftet måste vara attraktivt för DIG. Så fundera över vad målet med nyårslöftet är och varför du vill just detta. Det är lätt att hoppa på ett nyårslöfte på grund av känslor av att man ”borde” vara/göra på ett visst sätt. För att få nyårslöftet att vara över tid behöver målet kännas betydelsefullt och viktigt för just dig.

Till exempel: Jag ska äta mer vegetariskt för att bidra till minskad klimatpåverkan, eftersom det känns viktigt för mig att bidra.

Istället för: Jag ska äta mer vegetariskt för att det känns skamligt att äta kött och för att mina vänner redan gör det.

5) Belöna dig på vägen

Sist men inte minst glöm inte att belöna dig på vägen – inte bara vid slutmålet! Genom att sätta upp mindre delmål på vägen blir det lättare att följa upp att du är på rätt väg. Och när du nått delmålet belöna dig redan då. Bestäm gärna i förhand vad du kan få som belöning, kanske en PT-timme, massage eller den där träningsväskan du vill ha?

Lycka till med ditt löfte!

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.