Förundran

Förundran är känslornas doldis. Den väcker starka känslor men kan vara svår att sätta fingret på. Förundran kan förklaras med att ‘se det stora i det lilla’. Att se storheten och det ofattbara i det vardagliga som omger oss.

Åhh fan!” upphöjt till tusen

Förundran kan komma i många former; det kan vara att tappa andan över en vacker solnedgång eller imponeras av majestätiska fjälltoppar en krispig vinterdag. Att hänföras av en gnistrande stjärnhimmel, uppslukas av ett vackert musikstycke eller känna aha-upplevelsen när du ser eller förstår något bortom det du trodde var möjligt. Det är att fascineras av hur någon kan hoppa så högt, springa så snabbt, lyfta så tungt. Det är att inspireras av Greta Thunbergs passion, Dalai Lamas varma hjärta, höra favoritmusiken som lyfter dig till högre höjder. Att höra aktivisten Malala Yousafzai tala eller känna hur du blir ett med de andra i folkhavet på en fotbollsmatch eller en konsert. Det är att se in i den nyföddas ögon, få vara med om ditt vuxnas barn giftermål.

Att förundras är att se det vackra, det omöjliga, det stora, det lilla och att det som får ditt sinne att utvidgas. Det är ett ”Åhh fan!” upphöjt till tusen!

Förundras och häpnas

Det kan tyckas barnsligt men jag kan fortfarande bli förundrad över att samhället fungerar: att det kommer rent vatten ur kranen – både varmt och kallt. Elektricitet ur kontakten och numera internet någonstans ifrån – oklart hur. Över att tunga, stora flygplan kan lyfta – och flyga långa sträckor. Över att soporna hämtas när de ska, att det finns färsk exotisk frukt i affären. Över att man kan, något så när, lita på att bussarna och tågen och bankerna fungerar. Och att det som fungerar idag – även kommer att fungera imorgon. Att förundras det är att aldrig ta något för givet!

Förundran bidrar till ökat välmående och hälsa

Att bli slagen av häpnad är en av de få saker man gärna vill bli slagen av. Men att göra det är bra för vår hälsa. Forskningen visar att förundran är bra för oss såväl fysiskt som psykiskt – när vi hänförs av t ex människor, upplevelser eller naturen ökar vårt välmående. Förundran ger gåshud och väcker starka känslor av välbehag och denna upplyftande känsla får oss att må bra. Förutom det minskar den oro och stress. Man kan med andra ord säga att förundran ger oss ”automatisk mindfulness” – den ger vårt nervsystem en paus. Människor som upplever förundran är i högre utsträckning friskare och mindre stressade.

Upptagna med annat

Det är mycket positiva saker som förundran kan åstadkomma. Men allt det här är på väg att gå oss förbi när vi hastar oss igenom livet utan att stanna upp tillräckligt länge för att kunna hänföras.

Aldrig förr har vi haft så mycket fri tid – ändå lider vi av tidsbrist. Vi försöker skapa oss ett större utrymme i vardagen men drunknar i blöjbyten, att-göra-listor, pensionsförsäkringar, karriärbyten, träningspass och tvättider. Du har säkert hört talas om hur viktigt det är med återhämtning men kanske har även den blivit till ett måste och en prestation. Yoga, meditation, träning, sova, powerwalks, andningsövningar, äta rätt. Hur ska man kunna hinna med allt? Många av vardagens andlösa upplevelser går oss förbi när vi småspringer till nästa möte eller sitter med näsan i mobiltelefonen. Och de ”smarta” sakerna som numera upptar 1/3 av vår vakna tid gör att vi skärmar av oss mot andra och att individualismen ökar. Vi stressar igenom livet och blir sjuka på kuppen. Och där stressen tagit över finns ingen plats för förundran.

En stressfri zon

Det är dags att låta förundran ta större plats i våra liv! Ge våra vardagliga rutiner en vitamininjektion genom en dos av förundran i vardagen. Det fina med förundran är att du upplever den utan ansträngning eller krav på prestation. Det är din alldeles egna njutning och den är gratis. En kort stund av vila och ett lyft när helst du behöver. Blicken mjuknar, din puls går ner, din andhämtning stillnar och dina stressnivåer sjunker. Den är en krockkudde mot utmattning och stress och oro. Se förundran som en stressfri zon där du får chansen att landa, ladda om och se världen med nya ögon. Det är ett tillfälle att skörda alla de fördelar som mindfulness ger – men utan att behöva göra något för att uppnå det.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.