Hösttips

Hösten börjar så sakta gå över i vinter och i och med det är den mörkaste tiden på året över oss. Så länge höstdagarna bjudit på vackert och soligt väder har det känts  mysigt med hösten och de vackra färgerna. Men nu när höstdagarna blir mer regniga och grå är det lätt att emellanåt tyngas av mörkret. Här kommer därför några tips på hur man kan få in lite extra energi under den mörkaste tiden!

1) Acceptera att det är höst/vinter och att energinivån går ner. Bara genom att gilla läget och släppa det dåliga samvetet p g a mindre ork och kortare dagar (dåliga samvete är förresten det sämsta för din hälsa!) får du mer energi, för du tänker inte så mycket på att du är trött.

2) Släpp in dagsljus i ögonen och frisk luft i lungorna varje dag. En liten stund är bättre än ingen alls, så försök att komma ut åtminstone en liten stund varje dag för lite rörelse och dagsljus. Även en mörk och grå novemberdag ger energi under dagen och skapar en naturlig trötthet på kvällen.

3) Sov! Gå inte emot naturen och gör motstånd mot mörkret och tröttheten utan ta säsongen för vad den är. Inspireras av naturen och förbered dig mot lugnare tider av välbehövlig vila och återhämtning. Se det som ett tillfälle att ladda batterierna.

4) Träna kondition. Utan stress och press eller ett specifikt mål eller lopp att träna till som under våren/sommaren – utan träna med syfte att underhålla konditionen. Rör dig för att bibehålla den goda vana som du förhoppningsvis etablerat tidigare under året. Försök att få till några omgångar av svett och flås i veckan. Gärna utomhus – då slår du två flugor i en smäll (punkt 2 och 4).

5) Ha kul! När du är trött och orkeslös är det extra viktigt att du prioriterar att göra något som du tycker är kul. Kul ger energi och är inte att förringa.

6) D-vitamin Det är helt nödvändigt för immunförsvarets funktion så att vi kan undvika förkylning och influensor. Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin under sommarhalvåret. Eftersom vi under vinterhalvåret överhuvudtaget inte kan bilda något D-vitamin är det viktigt att ta tillskott!

7) C- vitamin Ett annat viktigt vitamin som stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot förkylningar, influensa, infektioner och cancer. Men som likt D-vitamin vi inte kan tillverka själva utan måste tillföra via kosten. Viktiga C-vitaminkällor är bland annat nypon, paprika, persilja, broccoli, vinbär, tomat, hjortron, rönnbär och citron.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.