IKIGAI – en anledning att finnas till

IKIGAI är ett japanskt begrepp som för vår anledning att gå upp på morgonen. Det som ger våra liv syfte, mening och mål, och gör att vi känner glädje och tillfredsställelse.

Idén går ut på att verklig lycka i livet handlar mindre om pengar och fina titlar och mer om att leva med ett syfte: att känna sig behövd, göra nytta, bidra. Det är DET som ger vårt liv en mening.

Vad får dig att vilja stiga upp på morgonen? Frågan kan såklart väcka en viss ångest, men ibland är det ändå nödvändigt att ställa den. Grunden för att leva ett gott liv är att man har en mening och ett mål som stämmer överens med vem man är inombords och vilken roll man har i världen. IKIGAI handlar helt enkelt om att bli medveten om sin egen anledning att finnas till.

Vi behöver känna glädje och passion över det vi gör under vår vakna tid, men samtidigt vill vi inte känna oss helt uppslukade av vårt eget. För att helheten ska kännas bra måste vårt engagemang samspela på ett naturligt sätt med de materiella behoven och med världen runt omkring oss.

Du hittar ditt IKIGAI – din anledning att stiga upp på morgonen – genom att besvara frågorna:

1. Vad ÄLSKAR jag att göra? (din passion)

2. Vad är jag BRA PÅ? (ditt kall)

3. Vad kan jag ta BETALT FÖR/försörja mig på? (ditt jobb)

4. Vad är det välden BEHÖVER av mig? (din mission)

När du besvarat frågorna försök att identifiera punkten där dessa möts. Samlingspunkten för dessa viktiga områden – passion, talang, mission och profession – är ditt IKIGAI. Att ha balans mellan dessa områden gör att vi känner meningsfullhet, harmoni, glädje och lycka. Som i förlängningen ger bättre hälsa och ett längre liv.

Om dessa fyra inte lever i harmoni i varandra så uppstår en känsla av otillfredsställelse. Om t ex mission saknas så kan du uppleva att det du gör förvisso är roligt, men att du egentligen inte ”behövs” i samhället. Eller om passion saknas så kan du känna dig både ansvarsfull, kompetent och behövd, men ändå ha en känsla av tomhet inombords. Därför ska man enligt IKIGAI alltid sträva efter att i möjligaste mån skapa balans mellan dessa fyra värden.

Att ha balans mellan betyder naturligtvis inte att man måste ha en perfekt karriär eller ett perfekt liv. Någonting sådant finns ändå inte. IKIGAI betyder varken att man måste vara karriärist eller besatt av att ”uppfylla sig själv”. Det kan lika gärna handla om att känna samhörighet med och en vilja att göra något för andra människor. Få saker i livet sägs ge starkare lyckokänslor än att finnas till för och hjälpa andra!

IKIGAI måste alltså inte nödvändigtvis vara ditt yrke. Det viktiga är att se sitt liv som en helhet, där allting hänger ihop; att dina materiella, själsliga och sociala behov är alla sammanlänkade och påverkar varandra. Målet är att hitta glädje, självuppfyllelse och en känsla av social tillhörighet i dina vardagliga aktiviteter och rutiner. Även ditt fysiska välmående är en del av helheten, därför det är viktigt att sköta sin kost och motion och att leva i kontakt med naturen. Människor som känner en mening har ofta en hälsosammare livsstil då de är mer motiverade och motståndskraftiga, vilket skyddar dem mot stress och utbrändhet.

Avsaknad av syfte och mening i livet har å andra sidan visat sig ha negativ effekt på hälsan.

Slutligen; din vilja att gå upp på morgonen förändras med tiden och det kan hela tiden sökas på nytt och omprövas. Du kan alltid återupptäcka det som ger ditt liv mening och ditt skäl till att stiga upp ur sängen – inte bara idag utan också imorgon och nästa dag…

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.