Jämförelsehelvetet

– konsten att ta del av andras ’perfekta’ liv utan att själv må dåligt

Att dela med oss och ge till andra är det största vi människor kan göra och uppleva. När du lärt dig något nytt, fått en ny insikt, förstått något nytt om dig själv och världen, besökt en vacker plats, fått vara med om en fantastisk upplevelse eller ett häftigt äventyr är det naturligt att vilja dela med sig! Berätta för andra om sin upplevelse, tipsa, inspirera, ge nya idéer, informera…

Men detta ständiga flöde av allt detta fantastiska i ANDRAS liv kan göra att vi känner oss misslyckade i vårt EGET vanliga, smått tråkiga i jämförelse, liv. Vi får dåligt samvete av allt vi inte gjort, sett, upplevt, hunnit… Och kan känna ett sting av svartsjuka och avundsjuka – vilket också ger dåligt samvete…

Sociala medier som Facebook och Instagram gör att vi, på ett sätt som aldrig förr, får ta del av väldigt många människors vardag – såväl vänner, bekanta som människor vi knappt känner – där de allra flesta visar den bästa versionen av sig själva och godbitarna i sitt liv. Andras utåt sett PERFEKTA liv kan få många att känna sig missnöjda med sitt eget och göra att vi hamnar i något slags jämförelsehelvete. Vad kan vi göra för att inte trilla dit?

1. Komma ihåg att det inte verkligheten vi får se. Eller rättare sagt inte HELA verkligheten. Vi får bara ta del av det som andra valt ut att vi ska se: en aningen tillrättalagd Insta-verklighet. Att vi sällan får se HELA sanningen – det bakom kulisserna.

Så jämför aldrig någon annans bästa dag – med din sämsta!

Det är inte rättvist mot dig själv och skapar känslor av otillräcklighet, dåligt samvete och i värsta fall leda till depression och nedstämdhet.

2. Komma ihåg att allt detta perfekta serveras i en väldigt koncentrerad form – dvs vi får ta del av MÅNGA människors liv när vi scrollar genom flödet. Även ETT ENDA fantastiskt inlägg kan få oss, när vi är lite nere, att må dåligt. Då kan man tänka sig vad ett 20-tal inlägg kan göra.

3. Hålla oss helt bort ifrån dessa medier i perioder när vi känner oss extra sköra. * När vi t ex har dåligt med pengar är det inte så lyckat att läsa om andras inköp av fina, dyra hus, ny lyxig bil eller en långresa till fantastiska platser. Att se bilder på perfekta stränder och selfies från soliga uteserveringar kan lätt orsaka ångest om vi själva är fast i den grå vardagen. * När vi är sjuka, skadade eller känner oss hängiga och deppiga kan käcka aktivitetsbilder få oss att må ännu sämre. Vår energinivå blir låg varpå vår egna läkningsprocess försämras och vägen tillbaka till friskhet och hälsa längre. * Eller under familjehögtider som julen och sammankomster/fester med vänner: när vi själva inte har den gemenskapen och tillhörigheten och redan känner oss ensamma och utanför kan andras bilder på firanden med härlig storfamilj och/eller många goda vänner vara en smärtsam påminnelse om vår egen utsatthet och ensamhet.

4. Göra ett aktivt och medvetet val över HUR du vill ta in informationsflödet och VAD du vill använda det till. Om du väljer att sporras, inspireras och utmanas av det – då kan det bli en fantastisk drivkraft till att förändra din egen situation till det bättre. Förstå att lite avundsjuka bara talar om för oss vad vilken riktning vi vill gå – vad vi själva skulle vilja förändra/göra/se/uppleva!

Jämför dig bara med andra för att inspireras
till att bli en bättre version av dig själv!

Avslutningsvis vill jag förtydliga att inlägget INTE är en uppmaning att sluta sprida glädje och positivitet på sociala medier! Vi ska ABSOLUT fortsätta med att dela med oss av livets goda, inspireras av varandra, berömma och uppmuntra andras framgångar. Men genom att förstå att det även finns en annan verklighet än den vi utåt får se – att även andras vardag både är bra och ibland mindre bra – får vi en mer realistisk bild av verkligheten. Och vår egna känsla av misslyckande och otillräcklighet kan förhoppningsvis lätta något…

Till sist en liten utmaning för den som vill och vågar: att lägga upp ett vardagsinlägg som inte är så där härligt och fantastiskt.

  • en middagstallrik bestående av bränd falukorv och sönderkokta makaroner
  • stökiga morgonbestyr hemma med trotsiga, olydiga barn
  • eller om dispyten med mannen/frun som är envis/gnällig/inte lyssnar (och alla singlar ler 😉 )
  • om kollegorna på jobb som bara är så jobbig och inte vill samarbeta
  • eller alla jobbiga kunder som aldrig blir nöjda och och bara vill ha mer

Våga visa en vardag som vi sällan får se (och därför tror inte finns)

Vem vet kanske får du någon, som är lite nere, att bli på bättre humör 😃

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.