Julen är en stressfaktor för många. Det är mycket som ska hinnas med innan jul och nyår och när alla måsten som julklappar, julmat och julgran kommer på tal så gör det oss oftast stressade! Samtidigt är det även mycket på på jobb med saker som ska vara klara innan vi går på julledighet. Vi blir väldigt uppstressade när det är just tvärtom som är syftet – att vi skall ta det lugnt och vara med familjen. De flesta av oss stressar tillräckligt under året och skulle verkligen må bra av att kunna varva ner över jul, istället för att varva upp.

Den bästa julklappen du kan ge dig själv är en stressfri jul! Det får du genom att:

1. Fokusera mer på dig själv! 

Att ge oss själva, vår kropp och själ, det som vi mår bra av gör att vi har mer energi över till andra! Vi blir snällare och kan bättre ta hand om varandra!

2. Ut och njut!

En stund ute i friska luften varje dag gör oändligt mycket för din hälsa – du får energi, sover bättre och reglerar aptiten. De flesta brukar må dåligt över för mycket stillasittande och för mycket ätande under julledigheten. Utnyttja de lediga dagarna till att komma ut och röra på dig för att bryta stillasittande och göra av med det höga energiintaget. Se det också som en chans att etablera nya hälsosamma vanor innan vardagen med alla rutinerna sätter igång igen. Fundera:

– Vilka hälsosamma rutiner har du redan nu som du vill behålla under julledigheten?

– Vilka vill du passa på att skaffa dig?

3. Uppmärksamma varje litet steg som är rätt – varje dag!

En superbra vana som du kan träna in under ledigheten så att du inte fokuserar på hur missnöjd du är över en eventuell näve skumtomtar för mycket. Det du fokuserar på växer och då är det ju bra att lägga fokus på det som är bra, som gör dig glad, som peppar dig att göra om det du är nöjd med! Låt inte det du är missnöjd med få alldeles för stort utrymme och ge dåligt samvete!

4. Ta inte ansvar för allas goda jul! 

Bestäm hur DU vill ha det och dela med dig av ansvar för allt fixande och alla måsten. Våga delegera! Och fråga dig själv om alla ’måsten’ verkligen är måsten. Fundera och bestäm i förväg annars är det lätt att ryckas med på sluttampen inför julafton och tro att allt är superviktigt!

Planera och agera medvetet och njut av jul och julförberedelser på ditt sätt!

Önskar alla en härlig och stressfri jul!