Ljuva sommarledighet

Oavsett om du redan stämplat ut och lever ledighetens glada dagar eller håller ställningarna på jobbet ett tag till befinner vi oss just nu mitt i semestertider.

Semestern ska vara en tid för återhämtning. Men ofta ser verkligheten annorlunda ut med en massa planer med allt som ska göras och fixas – och tiden som egentligen är tänkt för att vila blir lika en intensiv som resten av året och den viktiga återhämtningen uteblir.

Se upp så att du inte byter ut stressen på jobb mot pressen och stressen över allt som ska hinnas med på under semesterledigheten. Det är viktigt med återhämtning – när vi kopplar av aktiverar vi oxytocinet i kroppen som bygger upp och reparerar både kroppen och hjärnan. Det kan vara klurigt för många av oss att få till vilan för att vi inte är vana vid det och det är lätt att vi känner oss onyttiga, improduktiva och slappa. Men vi måste vila tillräckligt för att orka tillräckligt!

Viktigt också att sakta ner tempot INNAN semestern och inte köra på in i det sista. Det finns forskning som visar att om man gasar på för fullt ända tills man ska gå på ledighet tenderar stressen att öka under den första semestervecka! Nästföljande 2 veckorna har man lyckats varva ner – för att sista semesterveckan känna stressen krypa på igen för att det snart är dags att komma tillbaka till arbetet.

8 tips för att öka chansen att semesterledigheten verkligen blir den paus du behöver!

1. Varva ner lite INNAN semestern! Annars tar det upp till en vecka att varva ner.

2. Ta gärna en längre sammanhängande ledighet om möjligt – det ökar chansen att du kommer ner i varv ordentligt.

3. Skapa kommunikationsfria zoner. Stäng av mail och mobil och ta en paus från jobbet.

4. Tänk igenom vilka förväntningar du/ni har på semestern. Det är viktigare än du tror!

5. Proppa inte semestern full med upplevelser! Det kan också skapa stress.

6. Om du har barn tro inte att det måste hända något precis hela tiden! Låt barnen få ha lite tråkigt ibland – det lämnar utrymme för kreativitet och återhämtning.

7. Sov så mycket du har lust med och vila innan du blir för trött.

8. Rör på dig utomhus! Bege dig ut i naturen för att fylla på batteriet när energin börjar ta slut. 30 minuters promenad varje dag har god effekt på psykiskt mående och naturen har en avstressande och läkande effekt.

Ha en riktigt skön och avkopplande sommarledighet!

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.