Löpning

Sommaren är den perfekta tiden för löpning! Antingen du redan är van löpare som springer hela året – och njuter nu extra mycket av löprundorna i värme och dagsljus. Eller om du precis börjat springa och vill få löpningen till en god vana – är denna tiden på året lättast att få till det då motståndet är som minst.

Oavsett om du är rutinerad eller nybörjare finns det några saker som kan göra din löpning mer njutningsfull.

6 enkla tips som får löpningen att bli roligare:

1. SAKTA NER
Det är ok att springa långsamt! Och det är ok att blanda gång och löpning – speciellt om man är nybörjare men även på längre löpturer eller mellan intervallträning. Många tror att konditionen endast förbättras om träningspasset har hög puls från början till slut. Men konditionen förbättras även om man kombinerar löpning med promenader. Det är den totala tiden i löparspåret som räknas, och resultatet av detta kommer märkas över tid.

2. NÄRING
Drick lite hela tiden hellre än att svälja en liter precis innan en löprunda. Detsamma gäller mat, ät inte en stor portion mat precis innan löpningen, vänta minst 2 timmar innan du går ut. En full mage resulterar i tung känsla och magen kan krångla.

3. ANDAS
Att vara andfådd när du springer betyder inte att du är i dålig form, det kan betyda att du andas in för mycket och inte andas ut tillräckligt med luft. Utandningen är lika viktig som inandningen, nästan viktigare eftersom luft alltid kommer in naturligt. Försök att andas med magen för att få tillräckligt med syre. Och våga andas högt!

4. UTRUSTNING
Bra kläder och skor gör löpningen bekvämare och roligare. När det kommer till skor är det viktigt att du hittar skor som passar just dig och dina syften. Ska du springa på asfalt eller i skogen – är du nybörjare eller van – hur långt ska du springa? Angående kläder så ska de underlätta din rörelse och få dig att känna dig fri och lätt. Kläder ska sitta åt och inte fladdra, och bygg gärna lager på lager så du kan anpassa temperaturen. Ofta klär man sig för varmt, men man får upp värmen rejält ganska snabbt in i passet. Så bättre vara lite kylig i början av träningen istället för att få värmeslag.

5. VÄNNER
Vänner gör livet roligare och detsamma gäller löpning. Det kanske inte blir fysiskt lättare, men det är oftast mentalt lättare om man springer tillsammans. Det blir också lättare att verkligen komma iväg på ett inplanerat träningspass om et finns andra som väntar på en.

6. GÖR EN PLAN
Om du har en plan eller ett mål med din träning blir det roligare och mer motiverande. Om man springer samma hastighet, samma runda, samma dag, osv kommer det till slut bli tråkigt. Variera distans, hastighet, terräng och intensitet.

Om du inte gillar att sätta upp mål – se löpningen som din fritid. En stund av egentid i naturen!

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.