Mind full or mindful?

Mindfulness ger ett rikare liv med mindre stress och ökat välmående

Visste du att du kan sänka din stressnivå bara genom att vara mer närvarande i denna stunden just nu?

Mindfulness kanske fortfarande anses lite skrämmande och/eller flummigt. Men det är inte konstigare än att vara lite mer närvarande i det vi företar oss. Att rikta vår uppmärksamhet på det vi i stunden gör.

Dagens snabba tempo i samhället lämnar sällan utrymme till att göra detta. Vi springer så fort. Vi upprätthåller så mycket. Så mycket krav vilar på våra axlar. Vad vi än gör så befinner vi oss oftast någon annanstans i tankarna. Vi tänker på det som hänt – eller det som ska hända. Vi är sällan här och nu. Och missar allt det värdefulla som pågår just nu.

Det är synd att vi tillbringar större delen av vår vakna tid i dåtid eller framtid – i en tid vi inte kan påverka. Det enda vi ju kan vara säkra på är det som händer här och nu.

Ett enkelt sätt att försöka att få in lite mer mindfulness i vardagen är att koppla in alla våra sinnen i det vi gör. Till exempel när vi äter – ofta slänger vi i oss maten utan att reflektera över hur den smakar. Så nästa gång du ska äta, låt oss säga ett äpple, titta på det först, känns efter hur det känns i din hand, lukta på det ta sen ta en tugga och verkligen smaka det. Eller när du dricker ditt kaffe; ta in doften av det nybryggda kaffet, känn den varma kaffekoppen i din hand, ta en klunk och riktigt känn hur gott det smakar. Många av våra vardagssysslor kan också göras lite mer mindfult – som till exempel diska. Använd tiden till att verkligen vara i det du gör; känn diskborsten i din hand, se hur ren tallriken blir, notera diskvattnet. Eller när du går en promenad – lyft blicken och verkligen ta in omgivningen; solen, vinden, fåglarna, löven, ljuden. Eller när du är tillsammans med ditt barn – försök att verkligen vara där. Lyssna på det när det berättar saker – ge barnet ditt fulla fokus i stunden ni är tillsammans. Det är kvalitet inte kvantitet som räknas när vi umgås med andra.

Mycket av dagens stress skapas just i tankarna. Vi bearbetar och ältar det som hänt – eller planerar och oroar oss för framtiden. När vi är mindfula ger vi hjärnan en uppgift (=att vara fullt närvarande i det vi gör) och lyckas på så sätt pausa tankarna som skapar ohälsa och stress. Här och nu finns ingen ångest och oro. Här och nu är allt som det ska vara. Vi sänker stressen och ger samtidigt hjärnan välbehövlig återhämtning från tjattret som ständigt pågår i vårt huvud. Så att vi bättre kan ta in nuets rikedom.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.