När träna känns tufft

Hösten är nog den den tid på året som de flesta upplever som mest utmanade vad gäller att behålla regelbundenhet i sin träning samt att känna motivation och träningslust. Framför allt utomhusträningen känns extra tuff när mörkret och kylan gör att det känns mer lockande att stanna inne där det är varmt och mysigt – än att bege sig ut för att få till sin träning. Här kommer lite tips på hur du kan tänka när det känns som mest motigt:

  • Vänta inte in lusten utan bara gör det! På med promenad- eller löparskorna, upp på cykeln, iväg till gymmet – och tänk på hur bra det kommer att kännas efteråt. Påminn dig, när motståndet är som störst, om den härliga ’efter-träning-känslan’ som enbart infinner sig efter att kroppen varit i rörelse. Och att man ALDRIG ångrar ett genomfört träningspass.
  • Kanske är det läge att testa något nytt? Det håller motivationen och lusten uppe och ger din kropp en ny utmaning som gör att den utvecklas.
  • Får du inte till träningen på fritiden – utnyttja arbetsdagen! Bryt stillasittandet varje timme och gör en kort pulshöjande aktivitet som t ex 10 benböj, tå- eller armhävningar. Det lilla räcker för att få hälsoeffekter och öka koncentrationen!
  • Njut av att du nu kan träna utan någon stress och press eller specifikt mål eller lopp att träna inför – som under våren/sommaren. Rör dig för att bibehålla den goda vana som du etablerat tidigare under året med syfte att underhålla konditionen. Försök att få till några omgångar av svett och flås i veckan och gärna utomhus – då får du förutom rörelse frisk luft och dagsljus.
  • Ta alla chanser i vardagen: ta promenader, välj cykeln, ta trappan. Vardagsmotionen är minst lika viktig, om inte viktigare, än ombytt träning för ett hälsosammare liv. Hellre lite aktiv ofta – än svettig ibland. Samla på dig steg och aktivitet under hela dagen – allt räknas!
  • När man känner sig trött och orkeslös är det extra viktigt att prioritera att göra något som är kul. Kul ger energi och det är inte att förringa.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.