NÄRVARO – att stanna och lukta på blommorna

I en tid då stress blivit allt vanligare, även bland unga och barn, där en stressig skol- och arbetsmiljö avlöses av en lika stressig fritid – kan räddningen vara små stunder av återhämtning. Stunder som i det långa loppet kan skydda oss mot utmattning och sjukdom. Men att lyckas få in stunder av vila och återhämtning i en redan stressig vardag kan vara en utmaning för många. Bara tanken på att man ska få in ännu en grej i sitt redan fullspäckade livsschema kan ge upphov till ännu mer stress.

Kom häromdagen över ett videoklipp på ett postbud som under en av sina leveranser upptäcker vackra blommor vid ytterdörren – och tar sig tiden att stanna upp och lukta på dem – innan han fortsätter vidare. Vilken fantastisk påminnelse om hur man på ett väldigt enkelt sätt kan få in små stunder av närvaro och återhämtning i vardagen! De behöver inte vara längre eller märkvärdigare än så.

Massage, yoga, meditation är alla väldigt effektfulla sätt att få avkoppling och återhämtning på. Men dessa aktiviteter kräver lite tid – tiden som kanske inte alltid finns där. Istället för att ha dåligt samvete över att vi inte hinner med dem kan vi istället försöka hitta små stunder av närvaro i vår vardag.

När vi stannar upp och blir lite mer närvarande i det vi för stunden gör – lurar vi hjärnan genom att ge den en uppgift att fokusera på – så att de andra stressande tankarna inte får plats. Det är det vi kallar att vara mindful. Ögonblick av mindfulness ger oss små stunder av återhämtning – vilken över tid ger goda effekter på förhöjda stressnivåer.

När vi är mindfula, närvarande i nuet, blir det ett sätt att hämta hem oss själva när tankarna drar iväg med oss och känner oss uppjagade. Vi kan göra det genom att, som i exemplet med postbudet, stanna upp och lukta på blommorna. Eller lyfta blicken och studera vår omgivning: trädet utanför fönstret eller färgen på jackan på den som sitter mitt emot på tåget, lägga märke till kassörskan rosiga kinder eller notera grästuvan som försöker tränga fram mellan trottoarplattorna. Vi kan lyssna aktivt på musiken i hörlurarna. Eller på fåglarna. Eller när vi ska dricka vårt kaffe stanna upp ta in doften av det – innan vi tar den första klunken.
Det handlar om att ta in stunden – fullt ut. Tvinga sinnet att vara närvarande här och nu.

Att vara lite mer mindful är inte lösningen på ALLA problem. Men det kommer under en stund att befria dig från det mentala helvete som många av oss lever i. Det hjälper att ta kontroll över vår stress så vi kan njuta lite mer av livet.

Så våga stanna upp och lukta på blommorna nästa gång du ser en vacker bukett, njut av att titta på fåglarna utanför fönstret, notera smilgroparna i ditt barns ansikte, lägg märke till gardinen som fladdrar till av vinden i fönstret. Eller varför inte tänka på en tokrolig sak som får dig att le för dig själv vid minnet av det.

Att ta en daglig dos av närvaro är en konst – men går att lära sig. Via en tanke i taget.

https://www.instagram.com/melrobbins/?utm_source=ig_embed

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.