Njut av solen – men gör det smart!

Högsommaren är här! Många är vi som längtat efter solen som har en positiv inverkan på oss: den ger energi och får allting att känns lättare och roligare.

Solen är inte farlig om den avnjuts med måtta!

Här gäller samma som med det mesta i livet: nyttja med måtta och du slipper de negativa effekterna. Solens strålar är bra och gör att vi bildar viktigt D-vitamin. Vi ska alltså inte vara rädda för att vistas i solen – den är inte farlig så länge vi inte bränner oss! Det viktiga D-vitaminet som bildas i huden gör att vi blir solbrända – och solbrännan fungerar som ett skydd för våra hudceller. När vi utvecklat solbrunhet betyder det att vi bildat tillräckligt med D-vitamin och med högre nivåer av D-vitamin i kroppen har vi ett bättre skydd och bränner oss därför inte lika lätt.

Vi smörjer gärna in kroppen med solkräm i tron att vi skyddar huden – men en solskyddsfaktor hindrar D-vitaminet bildas och vårt naturliga skydd att utvecklas. Det är också lätt att tro att solskyddet skyddar huden mot hudcancer – det gör det inte.

Satsa istället på att sola smart!

Det viktigaste är, som sagt, att inte bränna sig. Så sola inte för länge och var extra försiktig när solen är som starkast mellan kl 11-14 – då vi helst ska sitta under ett parasoll eller ha på oss skyddande kläder. Och befinn dig inte i solen längre än 15 min, oavsett om du har solskydd eller inte.

Om du ändå vill använda solskydd tänk på att undvika krämer med kemikalier. Solens strålar tillsammans med kemikalierna bildar olika kemiska föreningar i kroppen samt att kemikalierna vi smörjer på huden absorberas och tas om hand av lever eller njurar. Ju högre solskyddsfaktor det är i en solkräm, desto mer kemikalier innehåller den!

Och använd helst inte solskydd i sprayform! Endast 20 % av det solskydd som sprayas på kroppen hamnar på huden – resten åker runt i luften och vi andas in dessa farliga ämnen. 

Det viktiga D-vitaminet är positivt för oss på många sätt:

Det skyddar, som sagt, vår kropp och hud och ökar vår energi och humör. Den har även en positiv inverkan på sömnen eftersom melatonin och serotonin bildas. Vidare höjer D–vitaminet vårt immunförsvar, främjar vår metabolism, stärker upp vårt skelett samt kan motverka allergireaktioner och olika hudproblem.

Så var inte rädd för solen men kom ihåg:

  • att sitta i skuggan
  • sola lite i taget
  • inte bränna dig

Sola säkert & smart – och samla på dig massor med D-vitamin!!

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.