Nya tider

Det är svårt att skriva ett inlägg idag utan att nämna Corona. Det är något som ALLA tänker på just nu. Det påverkar alla på ett eller annat sätt: rik som fattig, gammal som ung, oavsett var i välden man bor. Aldrig tidigare har vi varit med om något så globalt som denna pandemi. Och det är just i det kollektiva som vi kan hitta vår styrka. Samarbete, gemenskap och samhörighet över gränserna kan vara till stor hjälp när vi nu ska ta oss igenom denna kris.

Men för att vara starka tillsammans behöver var och en ta hand om sig själv genom att hålla sig frisk och stark. Ju starkare vi är individuellt både mentalt, känslomässigt och fysiskt – desto bättre kan vi finnas där för andra. Ett starkare, hälsosammare och lugnare JAG ger fler positiva effekter på alla runtomkring.

Hur kan man behålla sitt lugn och vara så stark när livet sätts på sin spets och allt vänds upp och ner? Jo med vetskapen om att du kan fortsätta att vara dig själv. När det runtomkring pågår panik och hysteri kan du välja att fortsätta vara som du brukar: stiga upp på morgonen, ta hand om dig själv och din hälsa; äta rätt, röra på dig varje dag, dricka mycket vatten, sova ut och behålla dina rutiner. Du kan fortsätta med att vara en fin vän, en närvarande förälder, kärleksfull partner, omtänksam medarbetare, god medmänniska…

Fokusera på vad du kan kontrollera. Och släpp allt det andra.

Det är lätt att känna oro och osäkerhet i denna tid. Men att gå omkring med stress i kroppen på grund av ovisshet och oro försvagar vårt immunförsvar – vilket är precis tvärtemot vad vi vill just nu. Vi behöver ha ett starkt immunförsvar som håller oss friska nu mer än någonsin. Ta hand om det! Boosta ditt immunförsvar genom att behålla ett inre lugn, positiva tankar om att allt kommer att bli bra, där du är trygg och säker. När värden omkring gungar och känns osäker kan du alltid kontrollera en sak: din tankar. Dina tankar kontrollerar dina känslor – dina känslor kontrollerar dina handlingar – och dina handlingar bidrar till händelserna omkring dig. Om du kan behålla dina tankar positiva och hoppfulla kan de påverka din upplevelse av denna kaotiska situation. Försök att hitta nåt positivt i allt detta kaos. Se det som ett fantastiskt tillfälle till lite egentid, en chans att fylla på energi, sakta ner tempot och reflektera. Över var du är på väg och om du verkligen lever det liv som du önskar.

Det finns i nuläget inget botemedlet mot detta virus. Det bästa botemedlet just nu är du själv: ett starkt immunförsvar som skapas genom motion, hälsosam mat och positiva tankar. Så att du kan hålla dig frisk!

Alla har vi olika strategier för hur vi tar oss igenom och hanterar denna kris med mycket oro och ovisshet vad gäller hälsa och ekonomi. Jag väljer att se det som att världen talar till oss. Att den skakar om hela vår tillvaro för att få oss att stanna upp, få in lite andrum, lugn och eftertanke. Vår värld har varit uppochnervänd alltför länge där vi levt långt över våra tillgångar och stressat oss sjuka. Den manar oss att tänka om och backa några steg; lära oss att uppskatta de små sakerna igen och prioritera människor framför profit! Min förhoppning är att detta är en tid av tillväxt, utveckling, kärlek, läkning och att göra gott för andra. Att det som är negativt i stunden – kommer att bli bra i det långa loppet.

En sak är säker; när allt detta är över kommer livet, som vi känner det, att vara annorlunda. Kriser förändrar oss. Och vi kan klara av denna kris bättre genom att försöka vara nyfikna, hoppfulla och öppna mot vad denna tid har att erbjuda.

10 tips på hur du kan må bra under denna osäkra tid:

1. Ta paus från nyhetsflödet och sociala medier.
Kanske räcker det att kolla nyhetsflödet 1-2 gånger per dag istället för 25? Det kan vara svårt men försök vara här och nu så mycket det går där du fokuserar på det du gör eller den du är med för stunden.

2. Meditera.
Det bästa du kan göra för att minska oro och stress i din kropp är att meditera. Att meditera sänker pulsen och minskar stresshormoner i kroppen. Även om den yttre världen känns kaotisk kan du påverka din inre värld. Du kan sitta på en skön stol eller ligga på golvet och låta dig sväva iväg till en härlig plats för en stund.

3. Vad är du tacksam för?
Att tänka på vad du är tacksam för kan vara ett bra sätt att inleda eller avsluta dagen på. Tänk på allt runt omkring dig, stort och litet, som du är tacksam för. En garanterad oxytocinboost som får dig att må bättre.

4. Lär nytt!
Kanske kan du ta vara på den här tiden och lära dig något nytt? Du kan gå en onlinekurs, delta i ett webinar eller lyssna på en intressant podcast.

5. Balsam för själen!
Gå ut och hämta kraft och energi från naturen. Rörelse ute i naturen hjälper oss att sortera våra tankar. Varför inte nätverka och ha dina jobbmöten ute i friska luften under en Walk’n’Talk!

6. Ta en Cyber coffee.
Ta en digital AW eller en virtuell kaffe med någon på Face Time, Teams eller Zoom. Vi är sociala varelser och mår inte bra av en längre tids isolering. Tack och lov lever vi i en tid som gör det möjligt att tillgodose vårt behov av att mötas genom att umgås online!

7. Få själen att sjunga!
Nu har du äntligen tid att göra sånt som du länge tänkt på! Få själen att sjunga genom att ge dig hän åt något som du älskar att göra och som får dig att må bra; skapa, laga mat, lyssna på musik, måla, se en film, läsa en bok, plantera vårblommor… Att ge sig hän är ett underbart sätt att praktisera mindfulness – att hamna i FLOW där du glömmer tid och rum (och oro) för en stund.

8. Fixa och rensa hemma
Lådor, garderober, garage, förråd som behöver rensas eller andra projekt som behöver fixas. Alla har vi något att ta tag i och nu finns äntligen tid att göra det! Och när världen känns oviss så kan det vara skönt att få kontroll på det lilla som kan kontrolleras. Passa på att skapa lite mer ordning och skön energi hemma!

9. Träna och rör på dig!
Träning påverkar hur vi tänker och vi stärker oss både fysiskt och mentalt. Ditt gym är kanske stängt men samtidigt är det vår i luften och vädret fint – se det som ett perfekt tillfälle att hitta andra sätt att röra dig på utomhus. Då får du bonus: syre och dagsljus. Vill du fortfarande träna inomhus ibland finns massor av appar och gratis onlineträning.

10. Räck ut en hand!
Det är så fint att se hur vi sluter upp och hjälper varandra när det väl gäller! Gör skillnad genom att hjälpa någon – och genom det inspirera andra att hjälpa till!

Hoppas du hittar en väg i denna svåra tid!

STOR KRAM ❤

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.