Ett av de vanligaste nyårslöftena handlar om att börja träna

De flesta har nog upplevt den där ”nu jäklar ska jag komma igång med träningen-känslan” som kommer över oss i januari. Känslan av nystart i samband med ett nytt kalenderår är väldigt påtaglig och många känner ett sug efter att göra en förändring och nystart mot hälsosammare levnadsvanor. Vanor som för oss närmare våra mål och får oss att leva det liv vi vill.

Undvik fallgroparna när du börjar träna på gym

Är du en av dem som bestämt dig för att börja träna på gym? Det första och viktigaste steget är att ta sig dit! Bara att ta sig iväg till gymmet är en bedrift om du aldrig gjort det tidigare – så glöm inte att klappa dig själv på axeln för det. Känn dig stolt för att du numera jobbar mot att öka din hälsa och livskvalité.

Med det sagt finns det några fallgropar som kan vara bra att föröka undvika (och detta gäller såväl nybörjare som vana gymråttor).

5 vanliga misstag på gymmet

1. Du vågar bara använda konditionsmaskinerna

Att fokusera på konditionsträning är jättebra! En ökad kondition ger en massa bra hälsoeffekter. Du ökar din lungkapacitet, syreupptagningsförmåga och stärker din viktigaste muskel: hjärtat. Detta är av stor vikt om du t ex tränar löpning, triathlon eller dylikt. Men se upp med att fastna vid bara de maskinerna för att det är där du känner dig trygg. Fria vikter och övriga maskiner kan kännas som ett jättekliv in i det okända men det är viktigt att variera sin träning och få till både kondition och styrka.

Styrketräning är en träningsform som stärker kroppen, förbättrar hållningen, ger självförtroende samt en ökad muskelmassa vilket ökar förbränningen i vila. Så våga ta steget ut i gymmet ”på riktigt” och du kommer att upptäcka att variationen i din träning är otroligt belönande.

Om man känner sig osäker på maskinerna kan man gå på en gym-intro med en PT eller haka på en vän som vet sin väg inne gymmet.

2. Du socialiserar mer än du tränar

Visst kan träning också vara en social aktivitet, men spenderar du flera timmar på gymmet varav själva träningsminuterna inte är så många behöver du kanske tänka om. Prata när du vilar mellan dina set, men ha gärna koll på vilotiden – med t ex hjälp av en timer. Eller ta på dig ett par hörlurar – BÄSTA signalen att man vill vara ifred! Det viktiga är att medvetandegöra vad man egentligen gör på gymmet, så att man inte går omkring i tron om att man lägger ner betydligt mer tid på träningen än vad man faktiskt gör.

3. Du tränar för ofta

Ett vanligt misstag är att träna för mycket eller för ofta. Du tänker säkert ”hur kan det vara fel?” Men kroppen behöver återhämtning för att kunna ta till sig effekterna av träningen på bästa sätt. Det är i vilan ”the magic happens”: muskelfibrerna som brutits ned under träningen byggs upp igen. Men vilan behövs också för att ligament, ledband och annan vävnad ska hinna anpassa sig till träningen. Överträning kan leda till att du får ut mindre av dina träningstimmar samt öka skaderisken – vem vill det?!

4. …eller för sällan

Samtidigt behöver kroppen utsättas för påfrestning regelbundet för att den ska uppnå resultat. Det gäller att hitta den där gyllene balansen, som varierar otroligt mycket beroende på ålder, träningsvana, träningstyp, samt intensitet, mängd och duration. En tumregel är att öka mängden, längden och intensiteten på träningen gradvis och att inte styrketräna samma muskelgrupp inom 48 timmar.

5. Du har ändrat om ditt liv för mycket och för drastiskt

Ett av de vanligaste misstaget vad gäller ”nyårslöften” är att man går ut för hårt och är alldeles för drastisk i sin förändring. Att man går nästan åt motsatt håll från vad man tidigare gjort och levt. Problemet med att bli alltför extrem med sin nya livsstil är att det sällan blir hållbart. Det kanske känns bra i början, men resultatet blir ofta att man skadar sig, blir övertränad eller helt enkelt inte orkar upprätthålla den nya vanan. En bättre strategi för att göra bra hälsoval är att göra det så enkelt som möjligt för sig själv. Och att fokusera på få saker åt gången. Gå inte på en extremt restriktiv diet samtidigt som du ökar träningsmängden med 100 %. Träna mer effektivt, inte hårdare, för att få till en långsiktig förändring!

Stort lycka till 🙂