Semesterledigt

Ge dig själv den sommar du önskar och behöver!

Det stundar semestertider som många gått och väntat på länge. Det är ju då allt lugnar ner sig och du ska bara få vara, ladda batterierna. Det är lätt att tro att det kanske inte gör så mycket att jobba stenhårt in i det sista? Fixa till vikarien, städa undan på skrivbordet, skicka iväg alla viktiga mail osv… Men egentligen behöver vi göra precis tvärtom! Det finns faktiskt forskning som visar att om man gasar på för fullt ända tills man ska gå på semesterledigheten tenderar stressen att öka under den första semesterveckan, följande 2 veckor har man varvat ner och sista semesterveckan början stressen krypa på igen eftersom det är snart dags att komma tillbaka till arbete.

Semestern ska vara en tid för återhämtning. Ofta ser verkligheten annorlunda ut med en massa planer med allt som ska göras och fixas under semestern – och tiden som egentligen är tänkt för att vila blir lika en intensiv som resten av året och den viktiga återhämtningen uteblir. Se upp så att du inte byter ut stressen på jobb mot pressen och stressen över allt som ska hinnas med på under semesterledigheten. Det är viktigt med återhämtning – när vi kopplar av aktiverar vi oxytocinet i kroppen som bygger upp och reparerar både kroppen
och hjärnan. Det kan vara klurigt för många av oss att få till vilan för att vi inte är vana vid det och det är lätt att vi känner oss onyttiga, improduktiva och slappa. Men vi måste vila tillräckligt för att orka tillräckligt!

Vila och återhämtning handlar om att samla kraft och energi inför något – och att hämta tillbaka kraft och energi efter något. Det är superduperviktigt för hälsan – minst lika viktigt som att träna och att äta bra! Precis som när vi tränar där det viktigt att ha vilodagar för att träningen ska ge effekt likaså behöver vi återhämtning för att vi ska få den kvalitet i våra aktiviteter. Njutningsfaktorn blir dessutom större när du får balans mellan aktivitet och vila.

10 semestertips för en hållbar hälsa!
1. Varva ner lite INNAN semestern! Annars tar det upp till en vecka att varva ner.
2. Ta gärna en längre sammanhängande ledighet om möjligt! Då ökar chansen att du kommer ner i varv ordentligt.
3. Tro inte att semestern ska fixa allt! Försök göra din vardag bra – så du kan njuta varje dag.
4. Tänk igenom vilka förväntningar du/ni har på semestern. Det är viktigare än du tror!
5. Proppa inte semestern full med upplevelser! Det kan också skapa stress.
6. Om du har barn tro inte att det måste hända något precis hela tiden! Låt barnen få ha lite tråkigt ibland – det lämnar utrymme för kreativitet och återhämtning.
7. Rör på dig utomhus! Bege dig ut i naturen för att fylla på batteriet när energin börjar ta slut. 30 minuters promenad varje dag har god effekt på psykiskt mående och naturen har en avstressande och läkande effekt.
9. Glöm inte att ladda dina egna batterier och inte bara telefonens!
10. Vila! Helst innan du är för trött.

Ha en riktigt skön och avkopplande sommarledighet!

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.