SOCKER – det dolda sockret

Fruktos fanns förr bara i frukt och honung – och var väldigt sällsynt. På 1700-talet fick vi till exempel i oss 0,5 kg socker per person/år – idag är siffran 40-50 kg per person och år! Det innebär nästan 1 kg socker i veckan – vilket är 3 gånger mer än vad WHO rekommenderar.

Att den höga sockerkonsumtionen inte är bra för oss vet de flesta av oss om. Men kanske inte inte så många känner till att socker rent av kan vara farligt och skadar kroppen. Det orsakar sjukdomar som diabetes, cancer, fettlever och en rad hjärt- kärlsjukdomar.

Men varför är socker så farligt nu – har det inte alltid funnits? Den stora förändringen ligger just i den stora mängderna socker vi får i oss idag jämför med förr. Kroppen klarar inte av att ta hand om allt detta socker – vilket på sikt skadar kroppen och gör oss sjuka.

Att låta bli helt eller dra ner på sötsaker löser tyvärr inte problemet. Detta eftersom socker numera inte bara finns i de självklara sockerbomberna som: kakor, choklad, godis, snacks, kaffedrycker och läsk, utan även i livsmedel vi får i oss dagligen som vanligtvis inte förknippas med socker. Som exempelvis pastasås, jordnötssmör, senap, ketchup, yoghurt, lingongrova – ja till och med matjesill. Livsmedelsindustrin tillsätter enorma mängder socker i den fabrikstillverkade maten för att den överhuvudtaget ska smaka något. Undersökningar som gjorts visar att hela 80% av matvaror innehåller tillsatt socker!

Utmaningen idag ligger i att identifiera det dolda sockret. För att göra det måste vi bli medvetna konsumenter och så ofta det är möjligt försöka välja bort den processade maten och välja renare, naturligare alternativ istället. Socker, vitt mjöl och salt behöver vi svenskar generellt minska på.

Ett tips på hur du kan ha lite koll på det dolda sockret i livsmedel, så att du kan göra hälsosammare val med mindre socker i vardagen, är att lära sig tyda innehållsförteckningen!

  • Om socker står uppräknat bland de 5 översta ingredienserna betyder det oftast att varan innehåller mycket socker.
  • När handlar produkter kolla att ’Kolhydrater varav sockerarter’ består av max 5 g av 100 gram vara.
  • Håll koll på det tillsatta sockret i näringsdeklarationen. Under kolhydrater står ’varav sockerarter’ och där ingår både naturligt socker och tillsatt socker – och mängden av det tillsatta socker står i så fall här. 

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.