Stillasittande – det nya röka

En tydlig och dyster trend idag är att vi rör oss allt mindre. Jämfört med i början på 1900-talet går vi bara hälften så mycket – en maratonlopp mindre varje vecka!

Vuxna människor sitter i genomsnitt 8 timmar per dygn, ungefär hälften av sin vakna tid. Lägger man till tiden man sover är vi still minst 16 timmar per dygn. Hälften av den stillasittande tiden är framför TV’n, datorn eller mobilen. Våra arbeten har också förändrats så att den fysiska aktiviteten blir allt mindre. Den kombinationen är olycklig. På 60-talet krävde ca 50 % av alla arbeten att man var fysisk aktiv – idag är siffran knappt 20 % (alltså bara vart 5:e jobb).

Att vara stillasittande stor del av dygnet ökar riskerna för att drabbas av diabetes, övervikt, hjärt-kärlsjukdomar – och att dö i förtid. Man säger att stillasittandet stjäler år av våra liv på samma sätt som rökningen! Och ju mer man sitter desto mer ökar risken.

Detta är oberoende av om man är fysiskt aktiv i övrigt! Det innebär att det är lika ohälsosamt att träna en halvtimme om dagen om man sen sitter i soffan resten av dagen.

Stillasittande är farligt på grund av att det ökar risken för olika sjukdomar men även av en annan anledning. Det finns ett ämne i kroppen som aktiveras när vi rör på oss och detta ämne ’dammsuger’ blodet på fetter och reglerar vårt kolesterol och andra blodfetter. Detta ämne aktiveras av rörelse och börjar suga i sig fett när vi rör på oss. Men när man är i vila inaktiveras det.

Hur mycket rörelse ska det vara då? Om man har ett kontorsjobb är det inte så lätt. Men det räcker att röra musklerna lite grann, som vid en bensträckare, under någon minut för att ämnet ska frigöras och och både blodsocker och blodfetter förbättras. Gå på toaletten, hämta vatten, ta trapporna istället för hissen, ta promenadmöten då och då (som Steve Jobs och Barak Obama) och stå upp och jobba framför datorn mellan varven. Ett tips är att höja skrivbordet innan du lämnar det – då är det redan uppe när du kommer tillbaka och risken mindre att du glömmer bort det och per automatik sätter dig ner. Att stå upp ökar dessutom förbränningen till det dubbla.

Tips!

  • Bensträckare – helst varje timme
  • Om stillasittande kontorsjobb – försök att stå under i alla fall en del av dagen
  • Undvik för många timmar per dag framför TV’n, mobilen och datorn

Det räcker alltså inte att vara aktiv den dagliga gyllene halvtimmen som är rekommendationerna för fysisk aktivitet – utan det krävs också att undvika att vara stilla alltför länge under dygnets resterande timmar. Att undvika för långa stunder av stillasittande är lika viktigt som att vara fysiskt aktiv!

Kuriosa: genom att stå och jobba framför datorn 1 timme om arbetsdagen gör man av 60 kalorier förutom att minska stillasittanderiskerna. 60 kalorier låter kanske inte så mycket – men gör man det varje dag under veckans 5 dagar blir det 300 kalorier i veckan vilket på ett år innebär drygt 10.000 kalorier. Och det är lika mycket som 3 maratonlopp!

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.